Knižné tipy
Top 8: Najlepšia kniha k večernému vínu | 1

Top 8: Najlepšia kniha k večernému vínu | 1

Kniha je verným spoločníkom, ktorý vás nikdy neomrzí – vždy ju nájdete tam, kde ju položíte, nevybije sa vám na nej baterka ani nebude frflať, že si na ňu nenájdete čas pri niečom súrnejšom. Dlhodobé čítanie zlepší vaše sústredenie a pozornosť. A vôbec nie je pravda, že musíte prečítať knihu za jediný večer. Stačí, ak si nájdete desať – pätnásť minút každý deň a uvidíte, aký pozitívny účinok to prinesie. Dnes som pre vás vybrala 8 kníh, ktoré sa dokonale hodia k príjemnému večeru s trochou vína, alebo pohárom teplého čaju.

Michelle Obama: Môj príbeh

Autobiografie nie sú práve žánrom, ktorý by som vyhľadávala vo veľkom, avšak táto kniha od Michelle Obamovej je skutočne podnetné čítanie. Dozviete sa v ňom, ako sa vypracovala na post úspešnej právničky, ako prekonávala nepriazne osudu a nevzdala sa pri zložitých situáciách, do ktorých ju osud zaviedol, aj to, ako jedného dňa vo svojej pracovni privítala mladého študenta – Baracka Obamu, ktorý jej život nasmeroval úplne iným smerom.

Alena Mornštajnová – Listopád

Ako by to vyzeralo, ak by sa udalosti v roku 1989 skončili úplne inak? Presne túto otázku vám zodpovie Alena Mornštajnová v knihe Listopád. Ak ste zažili bývalý režim, táto kniha vás prenesie späť do minulosti. Ak patríte k mladším čitateľkám, kniha vám ukáže, že nie všetky tvrdenia typu: “Za komunistov sme sa tu mali skvelo, pretože sa mohlo cestovať do Chorvátska a na Vianoce boli vždy pomaranče…” spĺňajú predstavu šťastného života. Knihu by som odporučila náročnejším čitateľkám, ktoré si dokážu prepájať súvislosti, pretože inak sa vám môže stať, že pointa vám utečie. 

Kristína Baluchová – Od Tatier k Dunaju

Aj na Slovensku máme pár spisovateliek, ktorých diela stoja za prečítanie. Takýmto ukrytým pokladom je aj kniha od Kristíny Baluchovej. V nej sa stretávame s psychologičkou Evou, ktorá sa vyrovnáva so stratou milovanej osoby. Krásne a zaujímavé prostredie Dubaja vám ukáže, že nachádzať sa na nádhernom mieste niekedy jednoducho k šťastiu nestačí. Kniha je nenáročná (tak vhodne k vínku), avšak udrží vašu pozornosť až do konca.

Delia Owens – Kde raky spievajú

Tento jemný a citlivý príbeh radím k najlepším knihám, ktoré som v živote čítala (a to ich teda už bolo…), a preto som sa rozhodla odporučiť ju aj vám. Delia Owens vás v tomto románe zavedie do prostredia bažín, divokej fauny a flóry, v ktorej sa jedno malé dievča musí vysporiadať s neľahkým osudom. Romantika, napätie, vražda i nekonečná krása prírody vás čakajú pri čítaní tohto skvostného príbehu.

Louisa May Alcott – Malé ženy

Malé ženy sú klasikou, ktorá sa v poslednej dobe dostala do povedomia mnohých čitateľov práve vďaka rovnomennému filmu. Ak ste však ten typ, ktorý preferuje viac knihy, alebo vám len krátky film jednoducho nestačil a túžite po detailoch, určite siahnite po knižnej verzii príbehu. Nenáročné čítanie je to pravé k dlhým letným večerom. A ak sa vám príbeh zapáči, siahnuť môžete aj po pokračovaní s názvom Veľkí muži.

Andrea Kellö Žačoková – Superženy

Či už pri učení sa dejepisu, alebo všeobecne pri histórii sme zavalení množstvom mužských mien, s ktorými sa spájajú dôležité činy. Kniha Superženy vám dokáže, že slovenskú históriu netvorili len muži, ale aj zástankyne nežného pohlavia majú byť na čo hrdé. Kniha je prehľadná a číta sa veľmi ľahko. Bonusom sú krásne ilustrácie z pera výtvarníčky Zuzany Bartovej.

Tara Westover – Vzdelaná

Životný príbeh Tary Westover je jednou z najsilnejších kníh, aké som čítala v poslednom období. Tarin príbeh je plný odvahy, snahy zapadnúť, ale aj veľkého sklamania a bolesti. Aké to je, vyrastať s bratom tyranom, v rodine, ktorá neverí na lekársku pomoc, nenechá deti chodiť do školy,  praktizuje fanaticky Mormónstvo a žije v neustálom strachu z konca sveta, sa dočítate v tomto silnom príbehu, ktorý sa odohráva v nedávnej minulosti.

Tamara Šimončíková Heribanová – Malá doba ľadová

Stále sa čoraz viac presviedčam o tom, že čítať slovenské autorky sa jednoducho oplatí. Inak to nebolo ani pri čítaní tohto príbehu plného lásky, obyčajných problémov, snahy zachovať si miesto vo svete, ale aj neočakávaného konca, ktorý ma prinútil premýšľať nad tým, ako sa vyvíja môj život a či bude budúcnosť ružová, alebo sa v nej ukrýva len nekonečná beloba.

Hovorí sa, že knihy sú studnicou múdrosti. Často sa však stávajú našimi priateľmi, spoločníkmi či únikmi z reality, ktoré môžeme každý deň prežívať. Tak si neváhajte dopriať trochu času pre seba; Otvorte fľašu vínka a ponorte sa do sveta, ktorý netrpezlivo čaká v tých nenápadných stránkach.

Foto: | Pixabay
Zdroj: | neObyčajnéženy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *