neObyčajné knihy
Migračná kríza na prelome storočí | Martin Pollack – Americký cisár

Migračná kríza na prelome storočí | Martin Pollack – Americký cisár

Kniha Americký cisár sleduje migračnú krízu, ktorá v rokoch 1888 až 1914 vypukla v krajoch na východe Rakúsko-Uhorska (dnešná hranica Slovenska, Poľska a Ukrajiny). Tisícky ľudí, prevažne mužov, sa ročne vydávalo na cestu do neznámej krajiny, aby tam zmenili svoje životy.

Martin Pollack je historik, publicista, spisovateľ a prekladateľ, ktorý sa preslávil knihou Smrť v bunkri. V nej sa vyrovnáva so zistením, že jeho biologický otec bol nacistom a aktívne sa podieľal na vyvražďovaní Židov.

Židovskou tematikou je nasiaknutá aj kniha Americký cisár. Autor nám v nej približuje nielen postavenie židov v období pred prvou svetovou vojnou, ale hlavne prostredie tohto obdobia a problémy obyčajných ľudí, ktorí svoju nespokojnosť riešili viac než radikálne. V knihe sa stretávame s ich príbehmi, sledujeme snahu prekonať všetky útrapy a ťažkosti na ceste za vysnívaným životom, pričom táto ich cesta je často spojená s rôznymi podvodníkmi a prevádzačmi, ktorí ich chcú jednoducho okradnúť. Na knihe je dokonale vidieť, akú námahu si autor dal pri zháňaní všetkých historických faktov a archívnych dokumentov.

Americký cisár

Pri čítaní ma poháňala zvedavosť, ktorá prekonala aj záplavu čísel a faktografických údajov, ktorými autor často potvrdzuje a overuje svoje tvrdenia. Dôvodom boli iste aj časti Slovenska, ktoré sú v knihe spomínané a mnohé z priezvisk mi boli povedomé. Hnala ma tiež túžba dozvedieť sa, či sa náhodou na ďalšej strane neobjaví aj meno jedného z mojich predkov.

Z knihy sa dozviete mnoho zaujímavých, ale aj smutných okolností, ktoré sa spájajú nielen s migračnou krízou, ale aj s historickými udalosťami, o ktoré by sme sa mali zaujímať, pretože patria aj do našich dejín.

A kto bol vlastne tým spomínaným Americkým cisárom? To sa iste dozviete v knihe.

Informácie o knihe:

Názov: Americký cisár
Autor: Martin Pollack
Vydavateľstvo: Absynt
Počet strán: 240
Rok vydania: 2016
ISBN: 978-80-89845-46-0

Zdroje: Neobyčajné ženy |Čítam_čítaš

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *