Jedlo
Čaj alebo káva? Čo o vás napovie obľúbený nápoj?

Čaj alebo káva? Čo o vás napovie obľúbený nápoj?

Čaj alebo káva? – otázka takmer rovnako závažná ako: „Byť alebo nebyť“, pričom tieto dva nápoje sú veľmi populárne na svete už dlho. Je však za našou voľbou niečo iné ako iba chuť týchto teplých nápojov?


Extroverti majú radšej čaj


Podľa výsledkov prieskumov, ktoré v USA uskutočnila spoločnosť OnePoll, sú extroverti a ambiverti (tí, ktorí sú uprostred introvertno-extrovertného spektra) skôr milovníci čaju, zatiaľ čo u introvertov je vyššia pravdepodobnosť, že budú piť kávu. A tu si musíme dávať pozor: štúdia uskutočnená Andrewom P. Smithom z Cardiffskej univerzity dospela k záveru, že kofeín pomáha extrovertom pri ich pracovnom výkone a introvertom sa darí lepšie „v stave bez kofeínu“.

čaj


Milovníci kávy riskujú


Táto štúdia odhalila, že konzumácia kávy je spojená s „hľadaním senzácie, impulzívnosťou a náchylnosťou k riskovaniu“, čo znamená, že fanúšikovia tohto obľúbeného nápoja si častejšie užívajú aktivity ako extrémne športy a častejšie túžia po nových zážitkoch.


Ľudia, ktorí pijú čaj, lepšie spia


Výsledky prieskumu ukazujú, že tí, ktorí uprednostňujú čaj, sa identifikujú ako „priemerní spáči“. Milovníci kávy však môžu zažiť určité problémy s týmto aspektom života: považujú sa za „ľahkých spáčov“.


Milovníci čaju majú väčšiu chuť na sladké


Podľa tohto prieskumu mali respondenti, ktorí uprednostňovali čaj, vyššiu pravdepodobnosť pridania cukru, zatiaľ čo kávičkári si svoj nápoj užijú priamo bez sladenia.


Fanúšikovia kávy sú milovníci psov


Na otázku domácich miláčikov, si viac milovníkov kávy vybralo psy a tí, ktorí majú radšej čaj, mali radšej mačky.


Milovníci čaju bývajú kreatívnejší


Podľa štúdie nám čaj pomáha byť kreatívnejší a uľahčuje nám prichádzať s novými nápadmi. Zároveň ďalšie štúdie zistili, že napriek nepriaznivému vplyvu na kreativitu, káva vám dáva schopnosť riešiť problémy oveľa ostrejšie.


Milovníci kávy sú viac vystresovaní, ale menej depresívni


Štúdia ukázala, že čím viac práce musia študenti počas semestra urobiť, tým viac kávy skonzumujú. Vzhľadom na to, že kofeín je stimulujúca látka, nie je to náhoda. Pitie kávy má však pozitívnu stránku: zistilo sa, že u tých, ktorí ju pijú často, bola úroveň depresie o 32% nižšia ako u osôb, ktoré ju nepijú.


A čo vy? Ste v tíme čaju alebo tíme kávy? 🙂

Zdroj: Brightside PixabayneObyčajnéženy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *