Recenzie
Rusko v rukách Putina: Všetci mocní Kremľa

Rusko v rukách Putina: Všetci mocní Kremľa

Rusko je jednou z krajín, o ktorej sa často hovorí ako o svetovej veľmoci. Ten, kto stojí na čele takéhoto štátu, má v rukách obrovskú moc. Kniha Všetci mocní Kremľa nazerá na najvyššie politické poschodia a odkrýva súvislosti medzi jednotlivými politikmi. Aký dopad majú vo svete Putinove rozhodnutia? A stojí za nimi vôbec on sám?

Michail Zygar sa pustil do veľmi náročnej úlohy, ktorej výsledkom je rozsiahla analýza nielen Putina ako osoby, ale aj určitej politickej a spoločenskej vrstvy, ktorá sa okolo ruského prezidenta pohybuje, či s ním prišla do kontaktu.

Bol to zaujímavý boj…

Prečítanie knihy mi trvalo mimoriadne dlho, aj napriek tomu, že som ju nosila všade so sebou.
Nebolo to však tým, že by bola kniha nezaujímavá, práve naopak, informácie, o ktorých pojednáva, vás nútia hltať stranu za stranou. V môj neprospech však hral fakt, že nemám podrobne naštudovaných ruských úradníkov. Kniha mi tak bola motivátorom, pretože som pri nej googlila a hľadala všetko, čo v nej nebolo obsiahnuté: politické prejavy, vzťahy a dokonca aj vzhľady ľudí (pretože, ak je v nej napísané, že pôsobí prísne, ty predsa chceš vedieť, ako veľmi prísne), sa mi odkrývali viac a viac. Znalosť novších a novších informácií, ma nútila viac si o nich vyhľadávať. To ma posúvalo dopredu nielen po stránkach knihy, ale aj v poznaní týkajúcom sa fungovania tak zložitej krajiny, akou Rusko je.

Rusko

Najprv som si myslela, že kniha mi priblíži myslenie človeka, ktorého mnohí pokladajú za najmocnejšieho politika sveta. Postupne som zistila, že to však nie je jej úlohou. Kniha vykresľuje nielen mocenské pomery a zákulisné hry vrcholovej politiky Ruska, ale aj konanie ľudí, ktorí si myslia, že vedia, čo sa odohráva v hlave Vladimira Putina.

Knihu odporúčam aj čitateľom, ktorí nie sú zameraní na politické čítanie. Netvrdím, že si pri nej oddýchnete. Ak vás chytí tak, ako mňa, zaručím vám, že budete viac googliť, než čítať. Aj napriek tomu ju však považujem za vynikajúce dielo, ktoré ponúka čitateľovi nevšedný pohľad do zmýšľania, ale aj vzťahov ľudí vrcholovej politiky najrozľahlejšej krajiny sveta.

Informácie o knihe:

Názov: Všetci mocní Kremľa
Autor: Michail Zygar
Vydavateľstvo: Absynt
Počet strán: 480
Rok vydania: 2016
Žáner: Reportážna literatúra
ISBN: 978-80-89845-83-5

Zdroj: Neobyčajné ženy | Čítam_čítaš

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *