Recenzie
Svetlana Alexijevič – Černobyľská modlitba

Svetlana Alexijevič – Černobyľská modlitba

Keď počujem meno Svetlana Alexijevič, prvé, čo sa mi objaví v mysli, je obdiv. Nielen pri tejto, ale aj pri iných jej dielach premýšľam nad tým, koľko odhodlania potrebovala na to, aby si vôbec vypočula všetky tie príbehy.

O Černobyle som počúvala ešte pred tým, než to bolo „v móde“, pomerne často. Život na hraniciach s Poľskom a Ukrajinou so sebou niesol rôzne historky. Ľudia si všímali, čo všetko bolo v ten rok inak, a pripisovali to havárii. A všetky tieto príbehy nás sprevádzali počas detstva.

Avšak až táto kniha mi pomohla pochopiť, v čom sme my, nečernobyľskí ľudia, rovnakí. Hoci túto tragédiu vnímame a vieme o nej, stále stojíme za akýmsi pomyselným sklom, ktoré nám nedovoľuje pristupovať ku všetkému, čo vieme, priamo.

Môžeme si pozrieť desiatky seriálov a čítať stovky kníh plné rôznych faktov, ale to, čo nám túto tragédiu priblíži naplno, v celej jej desivej podobe, sú osudy ľudí. Príbehy tých, ktorí to zažili na vlastnej koži – či skôr tých, ktorí vôbec prežili.
Až táto kniha mi ukázala rozmer, akým zasiahol Černobyľ celý svet. Utvrdila ma v tom, že ľudia si často nepripúšťajú strach z toho, čo nevidia. Ak to nevidím, nemôže mi to predsa ublížiť.

Svetlana Alexijevič

Príbeh plný emócií…

Po veľmi dlhom čase som pri knihe plakala. Aj napriek odstupu, ktorý som sa snažila si udržať, príbehy sa mi zarývali pod kožu a premýšľala som nad nimi aj vo chvíľach, kedy som sa snažila zamestnať myseľ niečím iným. Dokonca aj teraz, dlho po jej dočítaní, sa prichytím pri tom, že premýšľam nad ľuďmi, ktorých osudy sa mi zdajú odrazu neuveriteľne blízke.

Ak premýšľate nad tým, či sa pustiť do čítania tejto knihy, tak neváhajte. Dozviete sa množstvo informácií, pohľadov, a hlavne, dôvodov, ktoré prinútili ľudí konať tak, ako vtedy konali.

(A ak sa rozhodujete nad tým, ktorá kniha z vydavateľstva Absynt by mala byť vašou ďalšou v poradí, tak je to určite táto.)

Informácie o knihe:

Názov: Černobyľská modlitba
Autor: Svetlana Alexijevič
Vydavateľstvo: Absynt
Počet strán: 320
Rok vydania: 2017
Žáner: Reportážna literatúra
ISBN: 978-80-89876-22-8

Zdroje: Neobyčajné ženy | Čítam_čítaš

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *